top of page
Search

Drömmen om en kamin i lägenheten kan uppfyllas med en väggkamin

  • Writer: Emilia patil
    Emilia patil
  • Sep 27, 2017
  • 2 min read

Det är säkert många i Sverige som både under vintertid och sommartid drömmer om att få krypa upp i en mysig fåtölj med en varm dryck och se in i eldens lågor framför sig på väggen. Eller som funderar på hur häftigt det vore om man kunde ha en kamin på väggen i hemmaspat. Eller som skulle vilja ligga i sängen och titta in i lågorna från den alldeles egna kaminen, trots att man bor i lägenhet och inte kan installera skorsten.

Tidigare har den här typen av kaminer ofta haft ganska artificiellt utseende lågor, och kanske inte alltid varit de snyggaste alternativen, men i takt med att marknaden vuxit och fler insett fördelarna med att ha en eldstad utan skorsten, så har även designen på väggkaminerna utvecklats, och idag finns det många spännande alternativ, moderna som klassiska, att välja mellan.

Självklart kan man välja att satsa på en riktigt klassisk väggkamin, där man så att säga bygger på väggen med en klassiskt utformad eldstad, som då inte är ansluten till ventilation eller skorsten. Men idag finns även häftiga moderna alternativ, där själva kaminen blir något av ett blickfång även när den inte är tänd. Ett exempel på ett företag som ligger i framkanten när det gäller den här typen av moderna väggkaminer är Vauni. De satsar på att göra snygga och modernt utformade kaminer för moderna hem, med både runda och rektangulära former. De har även helt fristående skorstensfria kaminer som går att flytta runt i hemmet, vilket kan anses vara att ta hela konceptet till ytterligare en nivå.

Men hur fungerar det då att ha en väggkamin utan skorsten? Jo, man använder sig helt enkelt av ett bränsle som inte släpper ut mer koldioxid än att det fortfarande är hälsosamt att vistas i rummet. Bränslet heter etanol, och från vissa märken (som ovan nämnda Vauni) så är etanolen så pass väl anpassad efter kaminerna att det endast släpper ut en komposition som liknar människors utandningsluft – en liten mängd koldioxid och resten vattenånga. Här kan det dock vara smart att verkligen se till att köpa sitt bränsle från en återförsäljare av bränsle för kaminer, eftersom det då är speciellt sammansatt för att passa för just skorstensfria kaminer.

Utöver detta kan det såklart alltid vara bra att kontrollera så att det till exempel är tillåtet att ha en skorstensfri eldstad i det hus man bor i, eftersom reglerna kan skilja sig från hyreshus till hyreshus, och från bostadsrättsförening till bostadsrättsförening. Men så länge man har grönt ljus där finns det många fördelar – man slipper ju även sot och rengöring av aska från kaminen!


 
 
 

Comments


Get a free estimate! 
bottom of page