top of page
Search

Kustskepparintyg – för dig som navigerat dig fram genom skärgården ett tag

  • Writer: Emilia patil
    Emilia patil
  • Sep 26, 2017
  • 2 min read

Sverige och inte minst Stockholm har fantastiskt fina skärgårdsmiljöer. En extra poäng med att vistas där och göra utflykter dit är att intresset kan delas av hela familjen, oavsett ålder och kön. Det är något att se fram emot under den kallare delen av året. Kanske ska en del av vintern ägnas åt studier i form av en kurs som leder till ett kustskepparintyg?

Det kommer på nivån efter förarintyget. Det krävs för att du ska få köra båtar större än 12 x 4 meter. Det kan vara smidigt att ta kurserna i kombination så du har dina förkunskaper i färskt minne. Under utbildningen finns inte tid för repetition från lägre nivåer. Men naturligtvis kan du få hjälp med ett upplägg som gör att du klarar utbildning och examination i slutänden.

Sjösäkerhet och navigation är högt prioriterat i en kustskepparintyg kurs. Annat som står på schemat är mörkernavigering, knopar och sjövägsregler. Gör dig beredd på att ta tid för instudering och teori. De praktiska uppgifterna kommer framförallt i slutet av perioden.

Undervisningen genomförs av erfarna och duktiga lärare, med olika bakgrund yrkesmässigt. Det som förenar dem är ett glödande engagemang för båtlivet. De vill att du ska känna att det är både roligt och effektivt att skaffa sig nya kunskaper. De berör både miljö- och naturhänsyn och tekniska aspekter på båtar och utrustning. Det är förstås också en ynnest att ha tillgång till en av världens vackraste skärgårdar. Den kommer liksom på köpet när du väljer en navigationskurs i Stockholm. De vill inspirera dig till att vara nyfiken och frågvis. Att delta aktivt är en bra chans att bli säkrare på sitt fritidsintresse och förstås också att växa som skeppare!

Med risk för upprepning, så finns ändå några punkter som är värda att tjatas om. Ta gärna ett litet förhör i familjen som nyttjar båten tillsammans! Några centrala punkter från Sjöpolisen: utbilda dig, håll säker fart och visa hänsyn, bär flytväst, kolla väderleksprognosen, avstå från alkohol, håll uppsikt över andra båtar. Ytterligare några viktiga kom-i-håg är: lita inte helt på den elektroniska utrustningen, kombinera med sjökort och magnetkompass. Ha första förband, tändstickor, torrt ombyte och dricksvatten ombord.

För de flesta är det självklart att ta del av SMHI:s sjöväderprognos, kanske i kombination med några av väder-apparna som finns. Kan du det här om moln? I genomsnitt är ca 65% av jordens yta täckt av moln. I Sverige är antalet mulna dagar lägst vid de stora sjöarna och längs kusterna. På Sydsvenska höglandet är antalet högst, ca 200 dagar per år, lägst är det på Norrlandskusten med ca 160 mulna dagar. Hos SMHI finns mer om Cumulonimbus, åskmoln och Cirrostratus, slöjmoln. De förebådar skifte i vädret.


 
 
 

Comments


Get a free estimate! 
bottom of page